Exposicions pasades

« Ves enrere

Picasso - Cela: dibuixos, escrits i ceràmiques. Col·lecció Gabarrón

Picasso - Cela: dibuixos, escrits i ceràmiques. Col·lecció Gabarrón

Picasso - Cela: dibuixos, escrits i ceràmiques. Col·lecció Gabarrón

Aquesta exposició ens presenta la relació d'una història d'amistat entre dos genis, Pablo Picasso (1881-1973) i Camilo José Cela (1916-2002), entre l'artista més important i més influent del segle XX i el nostre premi Nobel de Literatura i artista de la paraula, dos personatges excepcionals de la nostra història i la nostra cultura contemporànies. En ella es poden contemplar alguns documents i algunes imatges que visualment simbolitzen els fils enginyosos i fructífers que els unien en aquells anys de relació, el record de moments que van viure amb deliciosa complicitat, que van donar lloc a diverses col·laboracions i projectes en comú que hui són ja patrimoni universal.

Dels documents que s'hi exposen, seleccionats entre els més de cent que componen el llegat, es dedueixen les trobades i la relació entre els dos personatges excepcionals, el pintor i l'escriptor; podria ser un argument atractiu per a una història, és una trobada, fruit d'una extraordinària sensibilitat. Cela va aconseguir atraure Picasso en una seducció recíproca, la comunicació de la paraula escrita, d'una banda, i la llum inefable de l'art del malagueny, de l'altra. De la documentació destaquen les fotografies en què Picasso i Cela apareixen en les visites que feien a la Costa Blava de França, així com diverses imatges dedicades a CJC, de Picasso, que immortalitzen les diverses trobades.

En la mostra destaquen els dibuixos a ceres de colors sobre paper, dedicats per Picasso a CJC, a Charo i a la família d'aquests, l'11 de maig de 1961, que constitueixen, d'una banda, un record artístic personal i, al mateix temps, són testimonis de la trobada i la convivència entre el geni i la naturalesa humana dels protagonistes, sens dubte són senyals d'afecte. Hi destaquen també els llibres produïts entre Cela i Picasso, els linòleums o la punta seca Rapte de Jezabel per Quiró el Centaure (1962), així com una sèrie de ceràmiques extraordinàries de Picasso que mostra una de les facetes més creatives i menys conegudes de l'artista.

L'exposició, composta per diversos àmbits, ens narra la trobada amb Picasso en La Californie, Cannes; i seguint per zones dedicades als fruits de la correlació entre els dos genis, va ser la publicació homenatge a Picasso i el número extraordinari en PSA, Papers de Son Armadans (1960), per la qual van passar bona part dels creadors espanyols clau del segle XX. Els llibres elaborats conjuntament entre els dos genis, el poema picassià Trozo de piel (1959), compost per deu composicions líriques de Picasso amb tocs surrealistes, i un dibuix de Cela publicat en la primera edició dels poemes VII, VIII i IX, el 1960. L'obra en conjunt, amb textos i dibuixos dels dos, Dibujos y escritos (1961) i la Gavilla de fábulas sin amor (1962), amb les 36 il·lustracions, signades per Picasso. L'artista va agafar com a models els amics que van escoltar els seus poemes (els de Picasso, inclosos en Trozo de piel). Allí està la caricatura de Cela coronat d'espines en el dibuix titulat CJC o El amigo, o el semblant del poeta Jaime Sabartés (1881-1968), entre altres.

Picasso-Cela: dibuixos, escrits i ceràmiques, que es mostra en el Museu de Belles Arts de València, ens deixa entreveure l'esperit d'aquests dos genis; és una invitació per a la imaginació i l'exploració dels documents, per a la mirada curiosa, per poder gaudir, així, de tanta creativitat i sensibilitat que es percep en les obres i en els textos, i que ens ofereixen l'oportunitat de reflexionar sobre Picasso i CJC. El projecte ha comptat tant amb la col·laboració de les fundacions de l'artista Cristóbal Gabarrón a Espanya i als Estats Units, com amb la Fundació Charo i Camilo José Cela.

Textos: Camilo José Cela Conde i Juan Gª Sandoval

 

EXPOSICIÓ
29 març - 1 setembre 2019 (PRORROGADA FINS A 20 OCTUBRE 2019)
Sala 10

Comissari: Juan Gª Sandoval (director artístic del Museu Regional d'Art Modern de la Regió de Múrcia)

Produïda per: Museu de Belles Arts de València