Exposicions pasades

« Ves enrere

Kleinmeister. El llegat de Dürer a la Col•lecció Mariano Moret

Kleinmeister. El llegat de Dürer a la Col•lecció Mariano Moret

Kleinmeister. El llegat de Dürer a la Col•lecció Mariano Moret

El trànsit dels segles XV al XVI a Alemanya ve marcat per una sèrie d'importants canvis que propiciaran l'ocàs de l'Edat Mitjana i donaran lloc a l'inici de l'Edat Moderna, fent del canvi de segle un període històric apassionant. Alguns dels factors desencadenants d'aquestes transformacions van ser l'invent de la impremta per Gutenberg en 1440, l'arribada a Alemanya de les novetats del Renaixement propiciada pels dos viatges a Itàlia d'Albrecht Dürer en 1494 i 1505 i la Reforma protestant iniciada per Luter en 1517 en clavar les seues 95 tesi contra les indulgències en la porta de l'església de Witemberg. Tots aquestos esdeveniments van propiciar una edat d'or del gravat a Alemanya en la que va destacar de forma indiscutible la figura genial de Dürer, un dels més importants gravadors de tots els temps que, amb el seu virtuosisme i els seus descobriments tècnics revolucionaris, va expandir les possibilitats d'aquest art fins a límits abans insospitats, sobretot si considerem que aquesta jove disciplina artística havia aparegut tan sols unes poques dècades enrere. Al voltant de Dürer va sorgir en la puixant ciutat de Nuremberg un important grup de gravadors coneguts com els Xicotets Mestres (Kleinmeister), entre els quals es troben els germans Beham, Georg Pencz o Heinrich Aldegrever. Aquestos artistes també van contribuir de manera decisiva a la brillantor d'aquest moment crucial en la història del gravat. Els Xicotets Mestres es van caracteritzar per la realització d'estampes de xicotet format, moltes d'elles verdaderes miniatures, que requerien d'una enorme perícia tècnica per a la seua execució. En les seues obres van representar una gran varietat de temes, des dels més canònics i elevats com ara escenes bíbliques o mitològiques, fins als més mundans i populars, com ara representacions de la vida quotidiana que van donar lloc a algunes de les primeres escenes de gènere de la història de l'art. També podem trobar entre les seues obres estampes que van ser molt polèmiques per la seua elevada càrrega eròtica, així com nombrosos gravats ornamentals que irradien una creativitat i una fantasia desbordants. Autèntics ciutadans del seu temps, els Xicotets Mestres van portar unes vides tan convulses i apassionants com el moment històric que els va tocar viure, atractiu que es trasllueix en les seues creacions artístiques.

L'exposició Kleinmeister al Museu de Belles Arts de València ofereix a través de 141 obres, 127 estampes de distints artistes alemanys pertanyents a la Col·lecció Mariano Moret i 14 gravats de Dürer de la Biblioteca Nacional d'Espanya, un ampli panorama d'aquest interessant període artístic, sent la primera mostra monogràfica que un museu espanyol dedica a l'obra dels Xicotets Mestres.

També es presenta al públic un important conjunt d'estampes dels Hopfer, família de gravadors als quals s'atribueix la invenció de la tècnica de l'aiguafort. Aquesta complexa tècnica calcogràfica serà la forma d'expressió predilecta de futurs genis del gravat com ara Rembrandt, Piranesi o Goya.

Hi ha programades diferents visites comentades a l'exposició temporal Kleinmeister a càrrec del comissari de la mostra, Mariano Moret. Per a consulta de dates i inscripció prèvia, cridar al tel. 96 387 03 00 (aforament limitat).

EXPOSICIÓ
17 maig - 29 juliol 2018
Sala Joanes d'exposicions temporals

Comissari: Mariano Moret

Produïda per: Museu de Belles Arts de València