Exposicions pasades

Cap a poètiques de gènere. Dones artistes a Espanya, 1804-1939

Cap a poètiques de gènere. Dones artistes a Espanya, 1804-1939

Cap a poètiques de gènere. Dones artistes a Espanya, 1804-1939

Les poètiques de gènere s'han consolidat en la cultura artística com un instrument per a analitzar les obres d'art des de perspectives tant estètiques com polítiques.

Des d'aquest punt de vista, l'exposició qüestiona el relat hegemònic de la Història de l'Art contemporani, en el qual les artistes ocupaven un lloc residual, i els substitueix per un altre més d'acord amb la realitat, que mostra el treball d'un ampli conjunt de pintores, escultores, fotògrafes, il·lustradores i dissenyadores que van estar en actiu entre 1804 —data en què comença el nostre relat—, i 1939, el final de la Guerra Civil espanyola.

Les obres que s'hi exhibeixen parlen de creadores que, malgrat els nombrosos obstacles que hagueren de superar pel fet de ser dones, es van incorporar a l'escena artística a través de les vies habituals i, encara que a penes van obtindre guardons i només algunes d'elles van gaudir d'una positiva recepció crítica, en general paternalista, van aconseguir un cert perfil professional.

Després d'un conjunt d'autoretrats que reflecteixen les imatges d'aquestes pioneres compromeses, es mostra la seua capacitat creativa mitjançant els diferents gèneres que van practicar i els estils que van transitar. En les albors del segle XIX es van servir del romanticisme, el realisme i el classicisme per a compondre natures mortes florals, escenes costumistes, mitològiques o retrats; als quals, amb el canvi de segle, van afegir nous temes concebuts a través d'una tradició renovada, que va culminar amb l'impuls cap a la modernitat protagonitzada per la generació del 27 i l'avantguarda desenvolupada en temps de la República. Una bella época que va concloure amb l'esclat de la Guerra Civil, la poètica de la qual va discórrer per senderes èpiques i tràgiques fins que el 1939 les nostres protagonistes van haver d'oblidar-se de la llibertat creativa que havien aconseguit.

EXPOSICIÓ
30 juny - 18 setembre 2022
Sala Joanes d'exposicions temporals

Comissariat: Concha Lomba (Universidad de Zaragoza. Directora del projecte), Jaime Brihuega (Universidad Complutense de Madrid), Magdalena Illán (Universidad de Sevilla) i Rafael Gil Salinas (Universitat de València)

Produïda per: Gobierno de Aragón i Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana