Exposicions pasades

« Ves enrere

ADSUARA, VICENT I PERESEJO

ADSUARA, VICENT I PERESEJO

Tres escultors mediterranis entre la tradició i la renovació

ADSUARA, VICENT I PERESEJO

Amb l'exposició Adsuara, Vicent i Peresejo. Tres escultors mediterranis entre la tradició i la renovació, dedicada al castellonenc Juan Bautista Adsuara Ramos (1891-1973), al valencià Carmelo Vicent Suria (1890-1957) i a l'alcoià José Pérez Pérez, Peresejo (1887-1978) es recupera l'obra i figura d'aquests escultors nascuts a la vora del Mediterrani, en un moment de gran efervescència creativa de la plàstica valenciana. Hereus directes de la tradició escultòrica vuitcentista, encarnada, entre uns altres, en la figura de Mariano Benlliure, van participar en el corrent renovador de l'escultura espanyola, la denominada renovació post-Benlliure, que suposaria l'abandó de l'imperant burguesisme, així com del naturalisme impressionista iniciat pel mestre valencià, en benefici de la recuperació dels valors purament escultòrics de la forma, el volum i la massa.

Pràcticament oblidats a dia d'avui, o en el cas de Vicent i Peresejo, profundament desconeguts en la seua terra natal, la present exposició pretén suplir l'escassetat tant d'estudis com de mostres dedicades íntegrament a l'escultura, la qual ha quedat sovint relegada a un inmerescut segon lloc, especialment en comparació de la pintura, obviant la diversitat i qualitat de la tradició escultòrica valenciana de la primera meitat del segle XX, la qual arribaria a rivalitzar en importància amb la pintura de la seua època. Amb ella es persegueix així mateix, enriquir la visió de conjunt que d'aquests artistes i la seua època tenim, obrint noves vies de recerca i contribuint amb açò a la valoració crítica dels nostres tres protagonistes.

L'exposició, formada per una cuidada selecció de 49 peces (43 escultures i una xicoteta selecció de 6 dibuixos i obra sobre paper), moltes d'elles restaurades per a l'ocasió i mai exposades al públic, amb les quals el visitant tindrà oportunitat d'aproximar-se a l'univers creatiu dels tres escultors, s'organitzen cronològicament, conformant dos àmbits clarament diferenciats, el meridià dels quals ve establit amb l'esclat de la Guerra Civil espanyola, que marcaria un abans i un després en la seua producció escultòrica. S'estableix a més, un diàleg entre els tres autors, que evidencia una vegada més la diversitat i varietat tant d'estils i maneres de fer i entendre l'escultura, en ocasions fins i tot contraposades.

EXPOSICIÓ
13 setembre 2018 - 6 gener 2019
Sala Joanes d'exposicions temporals

Comissari: Jaume Penalba (historiador de l'Art)

Produïda per: Museu de Belles Arts de València i Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana