« Ves enrere

José Ferrer Mangrina

José Ferrer Mangrina

José Ferrer Mangrina

Ricard Boix Oviedo (València, 1904-1994)

Ricard Boix és l'escultor déco valencià per excel·lència i el que millor simbolitza la transició cap a la modernitat de l'escultura valenciana de les primeres dècades del segle XX.

L'obra, un retrat escultòric de bust de José Ferrer Mangrina, amic personal de l'escultor, realitzada en guix patinat en 1926, representa el rostre del retratat de manera realista, minuciosa en els detalls que singularitzen els seus trets. El cabell, per contra, es resol a manera de flocs irregulars, asimètrics, quasi fantàstics, molt en la línia de l'art déco. És aquesta dualitat, entre el realisme del rostre i la imaginació del cabell, la que fa especialment atractiu aquest retrat, malgrat l'austeritat del material.

José Ferrer Mangrina (València, 1901-1964), practicant de professió, va freqüentar els cercles intel·lectuals i artístics de la ciutat, on va forjar una gran amistat tant amb Ricard Boix com amb el seu germà Artur, també artista. Assidu a les tertúlies del ‘Café Gran Peña' i l'Ateneu, va ser membre del partit Esquerra Republicana i de l'Agrupació Valencianista Republicana. En 1939, José Ferrer va ser un dels últims exiliats que va embarcar en el vaixell Stanbrook en el port d'Alacant rumb a un llarg exili en el nord d'Àfrica, d'on va tornar a Espanya en 1950.

Datació:

1926

Tècnica:

Modelatge. Guix amb pàtina

Dimensions:

64 x 18 x 23 cm

Número d'inventari:

35/2021

Procedència:

Donació de María Teresa i Juan José Ferrer González (2021)