Visualització de contingut web

El Museu viatja

El Museu de Belles Arts de València rep nombroses peticions de préstec d'obres per a exposicions temporals. Amb la participació de les nostres obres en exposicions en tot el món donem a conéixer el patrimoni valencià i el fem més accessible, a més d'enriquir el coneixement de la col·lecció permanent del Museu.

La Nau dels bojos. Una odissea de la desraó

La Nau dels bojos. Una odissea de la desraó

12.05.2022 - 23.10.2022
Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (Sales Acadèmia, Estudi General i Oberta), València

Seguint la metàfora de l'embarcació errant i sense rumb, a partir de la ‘Navis stultifera' de Sebastian Brant —una de les principals obres de l'Humanisme renaixentista—, aquesta mostra analitza la singular relació de la ciutat de València amb els seus malalts mentals al llarg de sis-cents anys, des de la seua contribució pionera per a un tracte més humanitari a l'Occident cristià. L'exposició recull valuosa documentació històrica i científica, conservada gelosament segle a segle des de 1409, incloent nombroses publicacions, relíquies, objectes i plànols que permeten reconstruir els vestigis arquitectònics que han pogut conservar-se. S'exposa un variat mostrari de produccions científiques, així com representacions artístiques en àrees molt diverses: pintura, ceràmica, literatura, cinema, arquitectura o còmics per a il·lustrar l'univers maleït del manicomi. Gràcies a les aportacions de més de 60 prestadors públics i privats, la mostra ens permet il·lustrar els múltiples rostres de la bogeria. Per a això es compta amb obres d'artistes clàssics com Joaquín Sorolla, Francisco de Goya, Josep Vergara o Josep de Ribera, així com artistes contemporanis des d'Equip Crònica, Artur Heras o Manuel Boix, fins a Anzo i Genovés.

El Museu de Belles Arts de València ha cedit en préstec set obres de la seua col·lecció: Aparició de la Mare de Déu a sant Pere Pasqual (Inv. 1826), oli sobre tela de Vicente Salvador Gómez; Fra Gilabert Jofré (Inv. 4972), oli sobre tela de Josep Vergara Gimeno; La cocaïna (Inv. 2098), pintura realitzada per Daniel Sabater Salabert en 1932; un dibuix d'Hipòlit Rovira Brocandel, Esquelet: la mort i la dona (Inv. 8923); dues estampes a l'aiguafort de José María Galván Candela, Tribunal de la Inquisició (Inv. 20450) i Una casa de bojos (Inv. 20460); i una fotografia de Joaquín Collado Martínez, Mut i gàbia. Rastre de València 1970 (Inv. 14/2015).