Visualització de contingut web

El Museu viatja

El Museu de Belles Arts de València rep nombroses peticions de préstec d'obres per a exposicions temporals. Amb la participació de les nostres obres en exposicions en tot el món donem a conéixer el patrimoni valencià i el fem més accessible, a més d'enriquir el coneixement de la col·lecció permanent del Museu.

« Ves enrere

Juan de Pareja, Afro-Hispanic Painter

Juan de Pareja, Afro-Hispanic Painter

03.04.2023 - 16.07.2023
The Metropolitan Museum of Art, Nova York (USA)

Aquesta exposició ofereix una mirada sense precedents a la vida i les creacions artístiques del pintor del segle XVII Juan de Pareja (ca. 1608-1670). Conegut hui dia per ser el protagonista de l'icònic retrat del Metropolitan Museum of Art realitzat per Diego Velázquez, Pareja, nascut en Antequera, va estar esclavitzat en l'estudi de Velázquez durant més de dues dècades abans de convertir-se en un artista per dret propi. Aquesta exposició és la primera a contar la seua història i examinar les formes en què la mà d'obra artesanal esclavitzada i una societat multiracial estan inextricablement lligades a l'art i la cultura material de l'Edat d'Or espanyola.

El retrat del Metropolitan Museum, realitzat per Velázquez a Roma en 1650, està contextualitzat pels seus altres retrats d'eixa època i pel document original pel qual Pareja va ser alliberat al seu retorn a Madrid. L'exposició culmina amb la primera recopilació de pintures rarament vistes de Pareja, algunes d'enorme escala, que es relacionen amb els cànons de l'art occidental mentre ressonen en tota la diàspora africana.

El Museu de Belles Arts de València ha cedit en préstec el Retrat de l'arquitecte Josep Ratés Dalmau (Inv. 2/91), obra mestra de Pareja de cap a 1660-1670 i l'única seua que Palomino esmenta en la semblança que li dedica al Parnaso español.