Visualització de contingut web
El Museu viatja
El Museu de Belles Arts de València rep nombroses peticions de préstec d'obres per a exposicions temporals. Amb la participació de les nostres obres en exposicions en tot el món donem a conéixer el patrimoni valencià i el fem més accessible, a més d'enriquir el coneixement de la col·lecció permanent del Museu.
Gastronomia medieval. El Llibre de Sent Soví i la cuina als segles XIV i XV
Gastronomia medieval. El Llibre de Sent Soví i la cuina als segles XIV i XV
12.02.2025 - 04.05.2025
Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (Sala Acadèmia), València
En els últims segles de l'Edat Mitjana es va produir en tota l'Europa occidental una autèntica febre per la gastronomia, per gaudir de formes noves i insòlites dels plaers del gust. Els cuiners de reis, papes i grans nobles van començar a posar les seues receptes per escrit, cosa que no s'havia tornat a fer pràcticament des del De re coquinaria del romà Marc Gavi Apici. En quasi tots els països, aquells mestres de la cuina de les elits van escriure llibres de cuina com el Viandier de Taillevent, a França; el Form of Cury, a Anglaterra, o el Libro de arte coquinaria de Martino da Como, a Itàlia. A la península Ibèrica el manuscrit més antic que conté un d'estos receptaris es conserva precisament a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València i és el Llibre de Sent Soví, que conté 72 receptes que es troben en la base remota de la nostra cultura culinària. Encara que la còpia conservada data del principi del segle XV, sembla provat que esta partix d'un original anterior no conservat que, probablement, es degué escriure en 1324, amb la qual cosa actualment fa el seu set-cents aniversari.
Esta exposició tracta el complex tema de la cuina i l'alimentació medieval en els seus múltiples aspectes a través de nombroses peces provinents de museus i arxius tant valencians com espanyols i europeus, incloent-hi el propi manuscrit del Sent Soví i altres obres que s'inserixen en la mateixa tradició, llibres de comptes de banquets, fogons, morters, trespeus, plats de ceràmica daurada, utensilis de cuina, coberteria, gerres, gots, copes i fins i tot algun aliment del segle XV que, quasi miraculosament, s'ha conservat. A tot això se li unixen imatges de l'art gòtic que il·lustren eixos moments.
El Museu de Belles Arts de València ha cedit en préstec l'obra Crist davant de Pilat (Inv. 189), oli sobre fusta realitzada cap a 1505 per Roderic d'Osona.