Visualització de contingut web

El Museu viatja

El Museu de Belles Arts de València rep nombroses peticions de préstec d'obres per a exposicions temporals. Amb la participació de les nostres obres en exposicions en tot el món donem a conéixer el patrimoni valencià i el fem més accessible, a més d'enriquir el coneixement de la col·lecció permanent del Museu.

« Ves enrere

El pintor José Aparicio. 1770-1838

El pintor José Aparicio. 1770-1838

01.07.2022 - 02.10.2022
Museu de Belles Arts Gravina, Alacant

18.10.2022 - 03.02.2023
Museu de Belles Arts de Castelló

Aquesta exposició sobre la figura del pintor José Aparicio Inglada (Alacant, 1770 - Madrid, 1838), organitzada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, és la primera mostra individual dedicada a aquest artista alacantí. Un artista oblidat i injuriat durant moltes dècades per la seua vinculació, precisament, al monarca absolutista i a un dels períodes històrics més convulsos de la Història d'Espanya, dels quals va deixar constància en els seus enormes quadres laudatoris. La seua producció, de qualitat desigual, està moltes vegades dedicada a l'exaltació, magnificació i propaganda reial.

La mostra s'articula al voltant de les diferents etapes de la vida de José Aparicio començant pel seu període de formació a Espanya -Alacant, València i Madrid-; continua amb la seua etapa de pensionat a París i Roma i acaba amb la seua tornada a Espanya i el seu reconeixement com a pintor de cambra. Està formada per una important selecció de pintures, dibuixos, gravats i documents que subratllen el context històric en el qual es van crear.

El Museu de Belles Arts de València ha col·laborat amb el préstec de sis obres: el Retrat de José Camarón Bononat (Inv. 1004), oli sobre tela de José Navarro; Espanya col·loca en el tron a Ferran VII (Inv. 654), oli sobre tela de Vicente Rodes Àries; Al·legoria de l'Acadèmia i Carles III (Inv. 653), oli sobre tela de Manuel Camarón Meliá; Els Reis Catòlics rebent una ambaixada del rei de Fes (Inv. 623), oli sobre tela realitzat en 1790 per Vicente López Portaña; Retrat del pintor Luis Antonio Planes (Inv. 1012), oli sobre tela de Miguel Parra Abril; i Judit presenta al poble de Betulia el cap d'Holofernes (Inv. 121/2018), oli sobre tela de Francisco Llácer Valdermont.