Visualització de contingut web

El Museu viatja

El Museu de Belles Arts de València rep nombroses peticions de préstec d'obres per a exposicions temporals. Amb la participació de les nostres obres en exposicions en tot el món donem a conéixer el patrimoni valencià i el fem més accessible, a més d'enriquir el coneixement de la col·lecció permanent del Museu.

« Ves enrere

El mestre de paper. Cartilles per a aprendre a dibuixar dels segles XVII al XIX

El mestre de paper. Cartilles per a aprendre a dibuixar dels segles XVII al XIX

El maestro de papel. Museo del Prado. 2019

15.10.2019 a 02.02.2020
Museu Nacional del Prado, Madrid

L'exposició El mestre de paper. Cartilles per a aprendre a dibuixar dels segles XVII al XIX permet reflectir l'ús de les cartilles com a instrument pedagògic essencial per a l'aprenentatge del dibuix i la seua evolució a Europa i, per extensió, a Espanya.

Les cartilles de dibuix, també conegudes com a cartilles de principis, van sorgir a Itàlia en els primers anys del segle XVII i es van expandir ràpidament per la resta d'Europa. Tan sols tres dècades després de la primera publicació italiana d'una cartilla de dibuix, a Madrid ja van aparéixer els primers models gravats per un artista espanyol. La seua novetat consistia en l'ús del gravat com a mitjà per a compilar diferents models que permeteren als alumnes aprendre a dibuixar sense la presència i la supervisió directa del mestre.

Composta per més de 100 peces, l'exposició proposa un recorregut per aquestes cartilles d'estampes basades en la figura humana que van revolucionar per complet el sistema d'ensenyament del dibuix en els tallers dels artistes, les Acadèmies de Belles Arts i les llars dels afeccionats a l'art.

El Museu de Belles Arts de València ha cedit en préstec dues estampes del gravador valencià Manuel Bru Pérez (1736-1802), una amb Estudis de nassos i llavis (Inv. 20174) i una altra amb Estudis de parpelles i ulls (Inv. 20171).