Visualització de contingut web

El Museu viatja

El Museu de Belles Arts de València rep nombroses peticions de préstec d'obres per a exposicions temporals. Amb la participació de les nostres obres en exposicions en tot el món donem a conéixer el patrimoni valencià i el fem més accessible, a més d'enriquir el coneixement de la col·lecció permanent del Museu.

« Ves enrere

Ciutats de Llum. Akra Leuké, Lucentum, Laqant

Ciutats de Llum. Akra Leuké, Lucentum, Laqant

20.12.2024 - 15.05.2025
MARQ Museu Arqueològic d'Alacant

Exposició que proposa un recorregut temporal que descriu la successió de ciutats antigues en el paratge alacantí de L'Albufereta.

Impulsada per la Diputació d'Alacant a través del MARQ Museu Arqueològic d'Alacant i la Fundació C.V. MARQ, la mostra compta amb la col·laboració de 30 entitats culturals espanyoles entre museus, arxius i fundacions que han prestat els seus materials per a facilitar la contextualització i comprensió de la temàtica abordada.

L'eix vertebrador el constituïx el jaciment arqueològic del Tossal de Manises, solar de les antigues ciutats d'Akra Leuké, fundada per Hamílcar Barca, i Lucentum, que va rebre el seu estatut jurídic municipal en època d'August, així com seu d'un cementeri musulmà d'època emiral, coetani a la ciutat transmesa per les fonts com Laqant. La seua investigació, restauració, posada en valor, protecció i divulgació han convertit el lloc en un espai socialitzat obert a la ciutadania.

Subjecte a una profunda revisió científica, les seues noves lectures, sumades a les del seu entorn immediat, han modificat la comprensió tant del jaciment com del Sud-est peninsular entre els anys 500 a.C. i 1000 d.C. Estes relectures es tracten en la presentació, la superfície de la qual supera a les de totes les exposicions temporals celebrades en el MARQ i inclou les sales que reben el nom de tres investigadors profundament vinculats al jaciment: Enrique Llobregat, Francisco Figueras Pacheco i el Comte de Lumiares.

El Museu de Belles Arts de València ha col·laborat amb el préstec d'una Inscripció de Marc Valeri Solanià (Inv. 1505), pedra calcària, trobada en L'Albufereta d'Alacant en 1701.