Visualització de contingut web

El Museu viatja

El Museu de Belles Arts de València rep nombroses peticions de préstec d'obres per a exposicions temporals. Amb la participació de les nostres obres en exposicions en tot el món donem a conéixer el patrimoni valencià i el fem més accessible, a més d'enriquir el coneixement de la col·lecció permanent del Museu.

« Ves enrere

'Al bies'. Les artistes i el disseny en l'avantguarda espanyola

'Al bies'. Les artistes i el disseny en l'avantguarda espanyola

20.11.2023 - 31.03.2024
Museu Nacional d'Arts Decoratives, Madrid

El primer terç del segle XX va suposar un període de millores, avanços i desenvolupament del panorama cultural espanyol en el qual les dones es van veure afavorides i del qual van prendre part activament. Però només alguns noms, com Maruja Mallo, Ángeles Santos o María Blanchard, estan integrats en els relats de la història de l'art del segle passat. A poc a poc, comencem a conéixer les interessants trajectòries d'artistes com Delhy Tejero, Victorina Durán, Marisa Roësset Velasco o Pitti Bartolozzi. No obstant això, és molt extensa encara la nòmina de creadores modernes l'obra de les quals ha de recuperar-se i reivindicar-se en l'actualitat.

Amb l'objectiu de donar visibilitat a l'obra de les artistes que van treballar a l'Espanya del primer terç del segle XX en un ampli ventall de disciplines artístiques, esta exposició mostra el pas de la creació femenina des de la intimitat al públic en diferents àmbits, des del tèxtil al paper, en l'exploració del volum i la de l'espai. Per a això, s'integren pintures, escultures, bàtiks, encaixos, enquadernacions, dissenys de catifes, paper pintat, disseny d'exterior i interior, ceràmica, dibuix, figurins de moda, figurins teatrals, escenografies i il·lustracions. Estes obres es posen en context amb fotografies, publicacions i arxius que ajuden a comprendre l'abast i la importància de l'activitat artística d'estes creadores en el context de la modernitat i l'avantguarda.

El Museu de Belles Arts de València ha col·laborat amb el préstec temporal de l'obra de María Sorolla Chula (Inv. 1308), pintura realitzada per l'artista en 1925.