Comunicació

« Ves enrere

Presentació de la programació d'exposicions 2022

Presentació de la programació d'exposicions 2022

Presentació de la programació d'exposicions 2022

València (09.12.2021). El Museu de Belles Arts de València ha presentat la programació d'exposicions temporals per a l'any vinent que ressalten la figura del pintor alacantí José Aparicio Inglada, el disseny tèxtil en l'art, les dones artistes a Espanya i el retrat en l'Edat Moderna.
 
El director del Museu de Belles Arts, Pablo González Tornel, ha desgranat els detalls de les quatre exposicions que es mostraran en el centre d'art en 2022.
 
La primera mostra (24 de març - 12 de juny) està dedicada a José Aparicio Inglada (Alacant, 1770 - Madrid, 1838), artista del qual mai s'ha realitzat una exposició individual. Va completar la seua formació artística a París on va coincidir amb el mestre neoclàssic David i el pintor romàntic Ingres. A la seua tornada a Espanya va ser nomenat pintor de Cambra de Ferran VII.
 
La proposta expositiva recupera l'artista alacantí més important de les primeres dècades del segle XIX partint d'una important selecció de dibuixos, gravats, fotografies antigues i documents localitzats en grans institucions per a descobrir les obres que integren la seua biografia artística i ressaltar el context en el qual es van crear. Està produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i comissariada per Pilar Tébar, historiadora de l'art i directora cultural de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.
 
Del 16 de juny a l'11 de setembre, amb l'exposició Disseny, Sedes i Flors es proposa un viatge al disseny preindustrial i industrial amb les flors aplicades a teixits, que en la Comunitat Valenciana està lligada a la indústria sedera.
 
Les flors sorgeixen en el gènere de la natura morta del segle XVII, però no va ser fins al segle següent quan, a través de l'Escola de Flors i Ornats, es va institucionalitzar l'estreta relació entre l'art i el disseny tèxtil. El Museu de Belles Arts de València ha volgut fer aquesta exposició coincidint amb la Capitalitat Mundial del Disseny i el comissari és el director del Museu, Pablo González Tornel.
Durant l'estiu (30 de juny - 18 de setembre), Cap a poètiques de gènere descobreix la presència de la dona en l'art produït entre 1804-1939 a Espanya. En aquesta exposició es reflecteix el llarg procés de les dones fins que han format part de l'estructura modal de la cultura artística, desembocant en manifestacions plàstiques i conceptuals amb una identitat manifesta. Els professors universitaris Concha Lomba, Jaime Brihuega, Rafael Gil i Magdalena Illán són els comissaris d'aquesta mostra produïda pel Consorci de *Museus.
 
Per a tancar l'any (20 d'octubre – 5 de febrer), s'ha programat Ànima. Pintar el rostre i l'esperit sobre el valor del retrat durant l'Edat Moderna des de la perspectiva de ser retratat com a desig de no esvair-se amb la mort.
 
El director del Museu i comissari d'aquesta última exposició ha dissenyat una introducció reflexiva i sis seccions delimitades pels epígrafs: Cos i Ànima; Passat i Futur; Comunitat i Individu; Nosaltres i el record; Mort i oblit; i Fama i Memòria amb els quals demostra com el retrat, mitjançant la fixació de l'efímer, ha pretés véncer l'oblit.