Comunicació
La Col·lecció BBVA deposita sis obres en el Museu de Belles Arts de València
La Col·lecció BBVA deposita sis obres en el Museu de Belles Arts de València
València (12.02.2025). El Museu de Belles Arts de València ha presentat este dimecres el depòsit de sis pintures pertanyents a la Col·lecció BBVA que ja es poden visitar en la primera planta de la col·lecció permanent del Museu.
Les obres, realitzades per reconeguts mestres com Juan de Soreda, Josefa de Óbidos, Valentin de Boulogne, Ignacio Zuloaga, Francisco Iturrino i Josep de Togores, enriquixen el discurs museogràfic del centre i constituïxen la primera fase d'un ric depòsit que, a partir de 2026, s'incrementarà i integrarà a les sales permanents del Museu de Belles Arts.
La presentació ha estat a càrrec de la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar; el director del Museu de Belles Arts de València, Pablo González Tornel; el director de Banca Privada Territorial Est de BBVA, Ximo Raga; i la responsable del Patrimoni Artístic de BBVA, María Luisa Barrio Maestre.
Pilar Tébar ha indicat que la cultura en la Comunitat Valenciana "creix gràcies a la contínua col·laboració públic-privada en el si de les nostres institucions. La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació està treballant intensament per millorar la col·lecció dels seus museus, i esta és una clara mostra dels èxits aconseguits. En este sentit, la cultura de València agraïx a BBVA la seua aposta pel Belles Arts i per esta terra".
Per part seua, González Tornel ha assenyalat que este depòsit de la Col·lecció BBVA "suposa un recolzament a l'increment de la col·lecció del Belles Arts desenrotllat en els últims anys". En concret, ha subratllat que la pintura barroca de Valentin de Boulogne "és una joia de l'art universal que es convertirà en una de les senyes d'identitat del Museu".
Igualment, González Tornel ha recordat que "és voluntat d'esta direcció treballar per a incloure en la museografia l'obra de dones artistes com la magnífica pintura de Josefa de Óbidos que conté este depòsit".
Per part seua, Ximo Raga, director de Banca Privada Territorial Est de BBVA, ha indicat que BBVA "creu fermament que l'art i la cultura són pilars fonamentals per al desenrotllament d'una societat més oberta, diversa i pròspera".
Raga ha afegit a més que "el nostre compromís va més enllà de ser una entitat financera; volem ser un agent actiu que contribuïsca al benestar i al progrés de les comunitats en les quals operem. València, amb la seua rica història, tradició artística i vibrant vida cultural, és un lloc on este compromís cobra un significat especial".
María Luisa Barrio, responsable del Patrimoni Artístic de BBVA, ha assenyalat que iniciatives com esta "són el reflex del fort compromís que BBVA té amb la cultura i, enguany especialment, amb la Comunitat Valenciana, una terra apassionada, amb coratge i resilient que tant de sofriment ha patit recentment. Per això, és la primera vegada que depositem un conjunt d'obres d'un valor artístic molt destacable".
Este primer depòsit de BBVA en el Museu de Belles Arts de València està conformat per una exquisida peça renaixentista de Juan de Soreda, La Mare de Déu amb l'Infant i un àngel, realitzada cap a 1530, i continua amb joies del barroc mediterrani com la delicada Sagrada Família de l'artista sevillana Josefa de Óbidos i l'espectacular tela del mateix tema del francés Valentin de Boulogne.
No obstant això, igualment ric és l'art de finals del segle XIX i principis del XX, amb dos excepcionals obres d'Ignacio Zuloaga, Apotecari de poble, i de Francisco Iturrino, Soir de fête (Vesprada de festa), així com una peça d'avantguarda de primer orde com és la tela Le gosse (El xic) de Josep de Togores.
Este depòsit d'obres de la Col·lecció BBVA en el Museu de Belles Arts de València naix de l'esplèndida sintonia entre les dos institucions i, sobretot, de la generositat de BBVA.
S'ha treballat de manera conjunta en la selecció de més d'una desena d'obres mestres que BBVA posarà a la disposició del públic, a partir de 2026, per a completar algunes de les llacunes en la col·lecció del Museu i reforçar les seues senyes d'identitat.
La Col·lecció BBVA
Composta per més de 9.000 peces, la Col·lecció BBVA abasta un ampli període historiogràfic, des del segle XV fins a l'actualitat. Dins dels seus fons destaquen els segles XVII, XVIII i XIX, representats mitjançant una extraordinària selecció d'obres d'art, principalment de les escoles holandesa, flamenca i espanyola, amb peces de Goya, Van Dyck, Snayers, Pickenoy, Pantoja de la Cruz, Carreño de Miranda o Murillo.
A més, l'art del segle XIX i XX és un gran focus d'interés, per la qual cosa també compta amb una considerable presència d'artistes reconeguts internacionalment com Joaquín Sorolla, Santiago Rusiñol, María Blanchard, Joan Miró, Yves Tanguy, Antonio López, Antoni Tàpies o Miquel Barceló, entre molts altres.
La vocació de la Col·lecció BBVA ha sigut sempre la de conservar, estudiar i acostar la seua col·lecció al públic més ampli possible. Per a aconseguir-ho, les peces es mostren física i digitalment en diferents escenaris, com ara exposicions temporals, préstecs i mitjançant depòsits en museus.
Així mateix, l'entitat fomenta la investigació i catalogació científica de les seues obres, sent el punt de partida que permet emprendre la difusió d'este extens patrimoni, des del convenciment que art i cultura són elements clau per a millorar la vida de les persones.
BBVA vol acompanyar amb estes accions a la societat espanyola a arribar més lluny. Impulsar la cultura i el coneixement és apostar per una societat més creativa, més diversa, més cohesionada i més lliure.