Exposicions pasades

« Ves enrere

Primitius. El segle daurat de la pintura portuguesa. 1450-1550

Primitius. El segle daurat de la pintura portuguesa. 1450-1550

Primitius. El segle daurat de la pintura portuguesa. 1450-1550

L'exposició Primitius. El segle daurat de la pintura portuguesa. 1450-1550 preten donar a conéixer la pintura portuguesa sobre fusta dels segles XV i XVI. La mostra reunix una selecció de 48 obres procedents de diverses col·leccions del país veí, entre les que es troben alguns dels retaules més bells de l'època, junt amb obres molt menys conegudes.

Assistim en esta exposició al naixement de la modernitat artística portuguesa en la seua expressió més original: la pintura a l'oli sobre taula. Durant l'Era dels Descobriments, estos artistes van saber traduir, amb una alta qualitat tècnica i una inventiva plena d'encant visual, el nou món d'aventures i conquistes, en què Portugal irromp en el panorama internacional amb una energia sense precedents.

Mestres com Nuno Gonçalves, Graô Vasco, Jorge Afonso o Cristóvão de Figueiredo van practicar, sobretot, el gènere religiós. Però, encara que descriguen el paradís o l'infern, les seues històries es localitzen en escenaris terrenals habitats per una humanitat real. La seua riquesa es fonamenta en la fantasia narrativa, el realisme dels rostres, i el gust per les anècdotes, les menudeses, els objectes, els adorns, etc.

Organitzada pel Museu Nacional d'Art Antic de Lisboa i el Museu Nacional Col·legi de Sant Gregori, és una exposició de referència pel fet que és la primera vegada que "Primitius portuguesos" es presenta fora del seu país.

Ara, després del seu pas per Valladolid, podem contemplar al Museu de Belles Arts de València una excel·lent selecció d'esta pintura del nostre país veí, que compartix espai durant un temps amb l'excepcional col·lecció pictòrica del gòtic i el renaixement valencià que conserva este Museu. No hem d'oblidar, a més, que gran part de l'època que comprén esta sorprenent mostra, subtitulada com El segle daurat de la pintura portuguesa. 1450-1550, és just la del període de major riquesa cultural en la nostra història, tant en les arts com en les lletres, que es coneix com el Segle d'Or valencià.

És, per descomptat, una ocasió única en la qual podem contrastar directament diferències i analogies entre el que es feia en ambdós regnes o confrontar les diverses fonts d'influència procedents d'altres cultures, la qual cosa, de segur, descobrirà des del punt de vista científic nous i interessants aspectes.

Dates: 2 novembre 2011 - 8 gener 2012
Lloc: Sala Joanes
Comissaris: José Alberto Seabra Carvalho (director adjunt del Museu Nacional d'Art Antic de Lisboa) i Joaquim Oliveira Caetano (conservador de Pintura del Museu Nacional d'Art Antic de Lisboa)
Produïda per: Ministeri de Cultura. Generalitat Valenciana