Exposicions pasades

« Ves enrere

L'empremta de Roma

L'empremta de Roma

L'empremta de Roma

Imatge: Luis Berdejo, Classe de dibuix. 1935. Oli sobre tela, 301 x 240,5 cm. Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia

 

Este projecte celebra els 150 anys d'història de la institució des que, el 8 d'agost de 1873, el govern de la Primera República espanyola publicara en la Gaceta de Madrid el decret de creació i el primer reglament de l'Escola Espanyola de Belles Arts a Roma, que poc després passaria a denominar-se Acadèmia Espanyola de Belles Arts a Roma. Des dels seus inicis, l'objectiu va ser apostar per la formació artística donant suport oficial a la històrica presència de creadors espanyols a Roma, una ciutat l'impacte cultural de la qual manté tot el seu vigor fins i tot quan París, Berlín, Viena, Londres o Nova York emergixen com altres possibles referències. Des de llavors, per l'Acadèmia han transitat destacats artistes i intel·lectuals, ja siga com a directors, pensionats o becaris, vertebrant una comunitat en la qual s'han produït obres que hui formen part del llegat artístic del país. En este sentit, el conjunt d'obres prestades per a esta exposició demostra la vasta difusió del patrimoni creat a Roma en les principals institucions culturals del territori així com en nombroses col·leccions privades.

L'empremta de Roma revela el significat i la rellevància de les aportacions de la institució a la cultura espanyola i europea. La selecció de peces que ací es presenta, només una de les moltes seleccions possibles, suma exemples de les diverses facetes creatives i investigadores presents en el treball dels residents, i està acompanyada de material documental en la seua majoria procedent de l'arxiu de la pròpia Acadèmia, al qual s'unixen conjunts de col·leccions particulars. De tot això resulta un relat nou, alternatiu al tradicional, tant de la història de l'Acadèmia com, per extensió, de l'art modern i contemporani a Espanya. En ell es mesclen temps, generacions i tècniques, i es combinen temes clau com la reivindicació del magnetisme de Roma, una urbs en la qual conviuen totes les èpoques; la fascinació pel viatge a terres llunyanes, però també el viatge interior; l'evolució del territori de l'art i el pensament; l'estímul i el repte de la convivència en un lloc ple de possibilitats i, per damunt de tot, la capacitat transformadora d'interessants ments creatives que ha tingut i té l'Acadèmia, fent intuir un fascinant camí futur.

L'estructura curatorial de la mostra, que té com a objectiu traçar una lectura sintètica de segle i mig d'història, es conforma a través de cinc grans conceptes: Far, Comunitat, Roma, Viatge i Taller, que, amb una mirada actual, reflexionen des del present i partixen d'una exhaustiva anàlisi de la història d'una institució que es projecta al futur.

Donada l'especial relació històrica i actual de l'art valencià amb Itàlia, el Museu de Belles Arts de València, una institució crucial en el panorama de la cultura nacional, amb una visibilitat cada vegada major i una clara vocació europea, s'ha configurat com la seu ideal per a acollir esta mostra. Així ho corroboren també la qualitat dels seus espais, les seues col·leccions i el seu ambiciós programa expositiu.

 

 

EXPOSICIÓ
16 novembre 2023 - 11 febrer 2024
Sales Joanes i Ribalta d'exposicions temporals

Comissària: M.ª Dolores Jiménez-Blanco Carrillo de Albornoz (historiadora de l'art i professora de la Universitat Complutense de Madrid)

Organitzada per: Museu de Belles Arts de València, Reial Acadèmia d'Espany a Roma i Acció Cultural Espanyola

Col·labora: Direcció General d'Indústries Culturals, Propietat Intel·lectual i Cooperació - Ministeri de Cultura i Esport

 

Horari de visites guiades (del 18 de novembre al 31 de desembre):

Dimarts i dijous: 17:30 h.

Dissabtes i diumenges: 11:30 h. i 17:30 h.

Les visites en grup podran realitzar-se fins a un màxim de 20 persones.

RESERVES DE VISITES GUIADES: es realitzaran a través del mail visitasorolla@gmail.com