Visualització de contingut web

El Museu viatja

El Museu de Belles Arts de València rep nombroses peticions de préstec d'obres per a exposicions temporals. Amb la participació de les nostres obres en exposicions en tot el món donem a conéixer el patrimoni valencià i el fem més accessible, a més d'enriquir el coneixement de la col·lecció permanent del Museu.

« Ves enrere

Ferament humans. Retrats de santedat barroca

Ferament humans. Retrats de santedat barroca

(Foto: Álex Zea)

 

30.09.2023 - 18.02.2024
Museu Carmen Thyssen, Màlaga

La santedat i la seua representació artística van ser dos aspectes que van caracteritzar la cultura del Barroc a Espanya. Després del Concili de Trento (1545-1563), el culte als sants com a mediadors i la definició del catolicisme com una religió decididament visual van ser eixos de la reacció catòlica a la Reforma protestant. A partir de finals del segle XVI, a Espanya, les imatges pictòriques i escultòriques de la santedat es van multiplicar. El seu propòsit va ser moure als fidels a la imitació devota dels models de virtut que en elles es mostraven i, per a aconseguir-ho de manera eficaç, es va intensificar el seu realisme. L'objectiu va ser arribar al cor dels espectadors a través d'obres d'enorme verisme i gran càrrega dramàtica i, així, crear imatges de fort impacte emocional.

Esta exposició, realitzada en col·laboració amb el Museu de Belles Arts de València i comissariada pel seu director, Pablo González Tornel, analitza la santedat barroca a través d'una selecció de 35 pintures i escultures espanyoles i alguns exemples italians que mostren la comunitat d'intencions al Mediterrani del segle XVII. Al mateix temps, es proposa una mirada actual a les arts com a vehicle de les emocions, mostrant la seua vigència en la cultura visual contemporània.

El Museu de Belles Arts de València ha cedit en préstec les següents obres de la seua col·lecció: Magdalena penitent (Inv. 2350), de Pedro Orrente; Sant Pau (Inv. 4220), d'Esteban March; Sant Pere penitent (Inv. 3373), de Miguel March; Sant Jeroni en meditació (Inv. 1759), del taller de José de Ribera; Santa Teresa de Jesús en èxtasi, assistida per àngels (Inv. 2411), d'Andrea Vaccaro; Santa Teresa de Jesús (Inv. 507), de José de Ribera; Sant Andreu i el venerable fra Juan Micó (Inv. 2916), de Juan Ribalta; Crist en la creu (Inv. 7/91), d'Antonio de Pereda; Crucifixió de sant Pere (Inv. 3/93), de Luigi Amidani; Abraçada de sant Francesc d'Assís al Crucificat (Inv. 478), de Francisco Ribalta; Sant Sebastià (Inv. 16/90), de Francisco Ribalta; Sant Onofre (Inv. 24/2023), de José de Ribera; i Martiri de sant Bertomeu (Inv. 2197), de Luca Giordano.