Exposicions pasades

València 1750

València 1750

València 1750

L'exposició València 1750 gira al voltant del dietari manuscrit d'un gentilhome -Ignasi Gilabert- que entre 1744 i 1751 anota els gastos de sa casa en dies determinats. Són els gastos d'una família de l'alta burgesia en celebracions, festes, robes, pleits, reparacions en les seues cases, alqueries i barraques, encàrrecs a artistes, compra de ceràmica de l'Alcora, etc...

A través dels gastos i les seues dates podem reconstruir molts costums del moment, des de reunions on es pren xocolate coincidint amb determinades festes, els dolços que es regalen per Nadal, la primera referència a la tradicional 'mocadorà' o la també primera recepta d'orxata coneguda.

Respecte del xocolate, que en eixos anys només està a l'abast d'uns pocs, el xicotet manuscrit inclou 17 receptes, possiblement les primeres conservades del món modern.

A més de referir gastos, el dietari inclou alguns comentaris plens d'ironia sobre la vida quotidiana, l'ensenyança o la religió, que deixen traslluir problemes de la seua època.

L'exposició s'articula en quatre zones, la primera està dedicada al marc polític, social i cultural de la València de mitjan de segle entre el final del regnat de Felip V i el del seu fill Ferran VI, moment en què han començat a assentar-se les idees il·lustrades, a destacar en ella l'escultura de Felip V de Lleonard Juli Capuz, que es va situar sobre una columna al principi de l'Albereda i el pla gravat per Josep Fortea de la ciutat en 1738 basat en el dibuix del Pare Tosca, així com dibuixos i esbossos en fang d'Ignasi Vergara o el gravat de la portada del palau del Marqués de Dosaigües d'Hipòlit Rovira, entre altres.

El segon tram de l'exposició recrea interiors burgesos del moment amb obres d'art, mobiliari, indumentària, arts sumptuàries i aplicades, destacant entre les peces un Bodegó de Tomàs Yepes, la vaixella Balzola, així com un ric conjunt de pisa de l'Alcora, Talavera, Moustiers i Xina o un panell de taulellets valencians mostrant una escena del servici del xocolate.

El tercer escenari expositiu mostra escultura i pintura religiosa amb obres del període d'Evarist Muñoz, Lluis Domingo, Gaspar de la Huerrta, Josep i Ignasi Vergara, entre altres.

El tram final de l'exposició mostra en una espècie de soc un conjunt del que el comerç podia oferir als vianants: llibres, estampes, roba, teixits, randes, parament, mesures per a cereal, oli o vi, a més de l'evocació del taller d'una família d'artistes: els Vergara.

L'exposició reunix fons del Museu de Belles Arts de València, el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, la Col·lecció Espínola, l'Arxiu Josep Huguet, la Col·lecció Victòria Liceras, el Museu de Belles Arts de Castelló, la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, la Reial Societat Econòmica d'Amics del País de València, la Biblioteca Valenciana, l'Arxiu de la Diputació de València, el Museu Xocolates Comes i diferents col·leccions particulars.

Dates: 25 març - 5 juliol 2015
Lloc: Sala Joanes d'exposicions temporals
Comissari: Luis M. Ramírez Rodríguez (investigador)
Produïda per: Museu de Belles Arts de València
Amb el patrocini de: Corts Valencianes