Exposicions pasades

Obra invitada: Máscaras bailando del brazo, de José Gutiérrez Solana

Obra invitada: Máscaras bailando del brazo, de José Gutiérrez Solana

Obra invitada: Máscaras bailando del brazo, de José Gutiérrez Solana

FUNDACIÓ MAPFRE compta en el seu patrimoni amb una important col·lecció de l'obra de José Gutiérrez Solana (1886-1945) composta por sis olis i una trentena d'estampes, que oferixen una representativa visió del conjunt de la trajectòria de l'artista.

Nascut a Madrid, Gutiérrez Solana assistix a l'Escola Especial de Pintura, Escultura i Gravat de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando. En 1904 les seues obres exposades en l'Exposició Nacional de Belles Arts són relegades a l'anomenada "sala del crim", junt amb les d'Isidre Nonell, Joaquim Mir, José Victoriano González, Julio Romero de Torres i Darío de Regoyos. Des de 1918 es convertix en assidu a les tertúlies del Café de Pombo, on fa amistat amb Ramón Gómez de la Serna, impulsor, junt amb Eugeni d'Ors, de la renovació de l'escena artística de la capital. A partir d'este moment, se succeïxen nombroses exposicions de l'artista, tant dins com fora del nostre país.

Creador d'una visió profundament personal, en les seues pintures, aiguaforts i litografies, així com en els seus textos, Solana pareix acostar-se a la literatura espanyola de la seua època, encara que roman alié a qualsevol sentit crític o regeneracionista. Al contrari, ens mostra una realitat fosca en què pareix moure's amb la major naturalitat.

El tema del carnestoltes i la mascarada són motius que sempre van interessar Solana. Màscares ballant del braç (1938) és, sens dubte, una de les seues obres mestres, perquè sintetitza una gran part dels valors de la seua pintura. Realitzada a París, on l'artista es trobava exiliat a causa de la guerra civil, va romandre inèdita fins que va ser adquirida per FUNDACIÓ MAPFRE.

Dates: 17 octubre 2013 - 5 gener 2014
Lloc: Sala O de la col·lecció permanent
Produïda per: Museu de Belles Arts de València i FUNDACIÓ MAPFRE