Exposicions pasades

Naturalia

Naturalia

Naturalia

Naturalia va ser el nom que es va donar a les col·leccions d'objectes relacionats amb la naturalesa dins de les Wunderkammer, gabinets de curiositats de les col·leccions principesques del Renaixement i el Barroc.

Estos, literalment «cambra de les meravelles», contenien també qualsevol classe d'objectes no naturals: joieria, orfebreria i xicotetes obres d'art, anomenades en conjunt Artificialia.

Entre les Naturalia podia haver-hi animals dissecats, petxines rares, gemmes o col·leccions de plantes o insectes, tant reals com dibuixats o pintats. Algun d'estos gabinets va tindre annex un jardí-col·lecció de plantes o una col·lecció d'animals vius.

La present exposició reunix peces del Museu de Belles Arts de València i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles relacionades amb la naturalesa, entre el conjunt que forma la cambra de les meravelles que és el mateix museu.

A estos fons artístics de dibuixos, pintures, escultures i llibres de divulgació científica amb gravats s'hi unixen peces procedents de la Universitat de València relacionades amb l'entomologia, la malacologia o la zoologia i llibres i facsímils moderns que mostren l'evolució de la il·lustració botànica.

La nostra Naturalia aborda també dos temes absents de la Wunderkammer, però no menys relacionats amb el tema: l'estudi del natural dels humans -l'anatomia- i paisatges que mostren la naturalesa en tota la seua esplendor.

Es reunixen obres dels segles xvii al xx, amb presència d'artistes com Daniel Seghers, Tomás Hiepes, Bartholomeus Abrahams Assteyn, Miguel March, Vicente Vitoria, Onofrio Loth, Mariano Nani, Rafael Ximeno i Planes, Vicente Capilla, Francisco Bru, Benet Espinós, Josep-Felip Parra i Piquer, José Burgos, Carlos de Haes, Vicente Borrás Mompó, Antoni Muñoz i Degrain, Francisco Pradilla, José María Brel Giral, Gonçal Salvà, Ignasi Pinazo i Camarlench, Emili Sala, Josep Masriera, Aureliano de Beruete, Francesc Gimeno, Enrique Galwey, Ferran Cabrera i Cantó, Oleguer Junyent, Salvador Abril i Blasco, Joaquim Sorolla, Juli Peris i Brell, Ramon Stolz i Seguí, Manuel Benedito, Leopoldo García Ramón, Josep Pinazo i Martínez, Félix Lacárcel, Luis Benedito Vives i Pedro de Valencia, entre altres.

Dates: 21 maig - 23 novembre 2014
Lloc: Sala Joanes d'exposicions temporals
Produïda per: Museu de Belles Arts de València